Nasze Jamniki Forum Miłośników  Strona Główna Nasze Jamniki Forum Miłośników
"Jamniki łamią Ci serce, a potem jeszcze nad jego marnymi resztkami podnoszą nogę. Obcując z jamnikiem nie wiesz, czy płaczesz ze śmiechu, miłości, czy wściekłości. Dusza jamnika jest podobna do człowieczej, jak żadnego innego psa"

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
ZABICIE PSA NIE JEST KARALNE
Autor Wiadomość
DUSTIN

Wysłany: Sro 14 Paź, 2009   ZABICIE PSA NIE JEST KARALNE

W dzisiejszych "Faktach" TVN usłyszałam i mam nadzieję, że się nie przesłyszałam
" zabicie psa w celach gastronomicznych nie jest karalne".
Wypowiedział się rzecznik sądu w Krakowie po uniewinniającym wyroku dla wytwórcy psiego smalcu.

Jestem porażona tą wypowiedzią czy będziemy upodabniać się do Chin ?
Staramy się o poprawę stanu schronisk i przytulisk, szukamy domków, sponsorujemy leczenie a może by tak na SMALEC
:!:

GeBa
Moderator

Wysłany: Sro 14 Paź, 2009   

Dustin mam nadzieje jednak ze sie przeslyszalas bo jak nie to choc nie stosuje sie w Polsce procedensów to bedzie to woda na młyn dla smalcownikow

WEZYR

Geba - muszę cię zmartwić :sad: Dustin się nie przesłyszała.
Niestety oglądałam te same wiadomości i nie powiem ci co wtedy mi się ''wymskło'' - na bank nie znajdziesz tego w słowniku...

Martwi mnie to,że jak jednemu....( tu wstawić odpowiednie słowo :evil: ) udało się uniknąć kary ,to będą następni....

Sam 
Monia i Amigo

O fuj! Przecież w naszej kulturze to tak, jakby zjeść...człowieka. W Indiach nie jedzą krów, bo uważają je za zwierzęta święte, a jednak z krowa nie jest tak bliska człowiekowi jak pies :roll:
Według mnie człowiek, który - w naszej kulturze - przerabia psa na smalec, powinien zostać skierowany na leczenie psychiatryczne... SWoją drogą wątpię, by uśmiercił te nieszczęsne psy w humanitarny sposób, więc skoro samo przerobienie na smalec nie jest karalne, to może chociaż ukaraliby go za brutalność (naprawdę, nie jestem w stanie uznać osoby traktującej psa jak mięso uznać za normalną czy myślącą o cierpieniu, jakego zwierzę doświadczyło przed śmiercią). Co innego Wschód, gdzie spożywanie psów jest związane z kulturą (rzecz jasna jestem przeciwna spożywaniu psiaków w jakimkolwiek miejscu na świecie, ale ponoć nie można oceniać kultury obcej poprzez kulturę własna-nazywa się to bodajże relatywizmem kulturowym)
A myślałam, że w tym kraju (zwłaszcza, jeśli chodzi o prawo) nic mnie już nie zaskoczy :(

SuperGosia 

Psy byly zabijane m.in. przez porażenie prądem. Dość drastyczne zdjęcia widzialam na dogomanii.

W naszej kuturze nie leży jedzenie psów, poza tym oni ich nie jedli, tylko handlowali - i nie mięsem do restauracji w Chinach - gdzie taka tradycja jest, tylko smalcem :roll:

daaga 

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

http://www.tvn24.pl/2274079,28377,0,0,1,wideo.html

:evil: :evil: :evil: :evil:

W niektórych kręgach kulturowych zabija się ludzi np. albinosów w Tanzanii, gdzie panuje przekonanie że można zapewnić sobie bogactwo dzięki obciętym nogom albinosa. :neutral:

Wprowadzali do obrotu "produkty spożywcze" bez żadnych badań, atestów...

Ręce opadają. :(

Sam 
Monia i Amigo

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

Zakręciłam się trochę, chyba ze zdenerwowania...
Oni nie jedli, ale ktoś jadł ten smalec:/ w każdym razie pies stał się posiłkiem, a nie powinien :(

fifa
Iwona

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   

Ja oglądałam również te fakty i w głowie mi się to nie może pomieścić, nie interesują zwyczaje, obyczaje czy co tam innego,skoro w naszym prawie jest jasno stwierdzone,że pies nie jest zwierzęciem gospodarczym tylko domowym wobec tego w tym przypadku według mnie prawo zostało złamane, a tak swoją drogą pod tym względem prawo jest do kitu, bo cóż to jest dwa lata ?,kary powinny być takie jak za zabicie człowieka to może wtedy przynajmniej niektórzy zastanowili by się zanim by zabili psa.Pewnie ,że nie zlikwidowało by to całkowicie problemu, ale ukróciło by to okrucieństwo ,bo to co się w tej chwili wyrabia z psami to nawet trudno nazwać

dorka 

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

ja miałam podobną przygodę,z kotem,jak go odbierałam od pani ze sklepu(jego właścicielki).była tam jeszcze inna kobieta,która popatrzyła na kociaka,na mnie i mówi-o kotek!czarny!ja jej na to-no czarny :grin: a ona-ale nie całkiem,bo ma krawat i skarpetki,to na skórki się nie nadaje :???: bo na skórki to musi być cały czarny :!:
po prostu stamtąd wyszłam...z kotem,oczywiście :shock:
podobno to też popularne,takie koty na skórki...podobno świetnie grzeją :shock:

soboz4 
Bożena

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 19 Paź, 2009   

http://www.rp.pl/artykul/...zestepstwo.html

Na szczęście nie wszyscy prawnicy tak uważają, jak krakowski sędzia...

renab 

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009   niestety, ten proceder wciąż ma miejsce

W mojej miejscowości niedawno można było przeczytac w lokalnej gazecie o handlarzu kocich/psich skór oraz smalcu. Sprawa jest bulwersująca, bo (na stan mojej wiedzy), sprawca został ukarany symboliczną grzywną. Dopóki ludzie będą wierzyć w takie metody leczenia, rodem ze średniowiecza, dopóty ten proceder będzie miał miejsce. Zawsze znajdzie się ktoś, dla kogo zabić psa czy kota, nawet dla mizernego zysku, to jak splunąć...

akaka 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 18 Sty, 2010   

kiedyś była taka akcja że dwóch facetów łapało psy i robili z nich smalec i sprzedawali jako maść... z tego co pamiętam to zostali ukarani grzywną albo zawiasami

Odpowiedz do tematu